KÖZLEMÉNY – Bács-Kiskun Megyei „Bárka” Integrált Szociális Intézményben kitört, Covid-19 járvány kapcsán

Egyre látványosabban halad a Csetényi projekt – elkészült a kórház előtti parkoló
2021.02.11.
Térségi munkaértekezlet Kiskunhalason
2021.02.18.
Mutasd mind

KÖZLEMÉNY – Bács-Kiskun Megyei „Bárka” Integrált Szociális Intézményben kitört, Covid-19 járvány kapcsán

Bányai Gábor országgyűlési képviselő az alábbi tájékoztatást adta a Bács-Kiskun Megyei „Bárka” Integrált Szociális Intézményben kitört, Covid-19 járvány kapcsán (2021. február 12.):

Az előző hét második fele óta, lakossági bejelentés miatt, folyamatos tájékoztatást kértem a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában álló, Bács-Kiskun Megyei „Bárka” Integrált Szociális Intézményben kitört, Covid-19 járvány kapcsán. Azóta már a nyilvánosság is értesült a járványról.

Az ápolást-gondozást nyújtó intézmény 308 pszichiátriai betegséggel és fogyatékossággal élő ember számára biztosít elhelyezést, 188 fő dolgozóval rendelkezik. Az Intézmény ápoló-gondozó otthon, nem „zárt” intézmény, amelyben jelenleg látogatási és kijárási tilalom van érvényben, mint bármely más hasonló otthonban.

Jelenleg sajnálatos módon, a megelőző óvó-védőintézkedések és a higiénés protokollok betartása mellett is, érintetté vált a Covid-19 megbetegedésben. 2021.02.11. napján 28 fő szolgáltatást igénybevevő tartózkodott Covid-19 érintettség miatt egészségügyi intézményben. Az intézményben 10 fő szolgáltatást igénybevevőt tartottak megfigyelés alatt, lázas állapot miatt, az izolációs osztályon.

A 188 fő munkavállaló közül 55 fő tartózkodik táppénzen. Ebből a létszámból Covid-19 pozitív 36 fő, gyógyult munkavállalók száma 28 fő. Az ellátottak közül sajnálatos módon 7 fő, a dolgozók közül 1 fő hunyt el a mai napig a járvány következtében. Az intézményi ellátottak és a dolgozók a járvány kitörése miatt nem kaphatták még meg a védőoltásokat!

Az intézmény heti rendszerességgel teszteli a dolgozókat, a dolgozók óvó-védő felszereléssel, védőeszközzel el vannak látva, úgymint: védőköpeny, védőkesztyű, orvosi és FFP2 maszkok. Az izolációs részlegen a felsorolt védő felszelésen felül védőoveráll és védőpajzs áll a munkavállalók rendelkezésére. A rendszeres és folyamatos fertőtlenítés mellett, beszerezték és használják is az ellátási egységekben a 7 db fertőtlenítő germicid lámpát, továbbá 1 db, felület és helyiségek fertőtlenítésre szolgáló, hidegködképző ködgenerátor készüléket. A járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök folyamatosan rendelkezésre állnak.

Az intézmény, a pszichiátriai ápoló munkája miatt egy, a világtól kissé elzárt része a világunknak. Az ott ápoltak mentális állapota miatt sokkal nehezebb bárminemű védekezés végrehajtása és egymás védelme is. Kész csoda, hogy eddig még nem tört ki a járvány! Az intézményben dolgozók nehéz körülmények között, hősiesen helytállnak és mindent megtesznek a rájuk bízottakért. Minden elismerést (az anyagin túl is, mert ez a munka szinte megfizethetetlen) megérdemelnek a közösségeinktől.

Aki teheti, segítse adományokkal az intézmény dolgozóit, az ellátottakat ezekben a különösen nehéz napokban! Magam is erre készülök.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük