Kiemelt feladatunk a világjárvány okozta gazdasági hatások kezelése
2020.05.22.
Kiskunhalas Város polgármesterének közleménye 2020.05.27.
2020.05.27.
Mutasd mind

6560 munkahely megtartásában segített a kormány Bács megyében

Palkovics László öt cég képviselőinek adott át munkahelyvédelmi bértámogatói okiratot: a soltvadkerti Autócent Kft., petőfiszállási Gazda-Tej Szövetkezet, a mélykúti Hunent Zrt, a kecskeméti Szimikron Kft, a lajosmizsei Tanya Csárda Kft. részére.

Palkovics László miniszter

A miniszter az átadás előtt elmondta: 2019-re a foglalkoztatottak száma 4,5 millióra nőtt, a munkanélküliek aránya 3,5 százalékra csökkent. Utóbbi adat európai szinten is a legjobbak közé tartozott. A koronavírus és annak gazdasági következményei azonban súlyos hatással vannak a munkaerőpiacra is.

Az elmúlt évtized bizonyította, hogy a magyar emberek munkából akarnak és tudnak megélni. A kormány álláspontja ezért továbbra is az, hogy a lehető legtöbb munkahelyet meg kell védeni, amennyit a vírus mégis elpusztít, annyi újat kell létrehozni. A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében döntött a kormány a gazdasági akcióterv végrehajtásáról, amely a jegybank által indított programokat is ideértve a GDP mintegy 20 százalékát csoportosítja át.

Palkovics László miniszter

A gazdaságvédelmi akcióterv kiemelt célja a magyar emberek munkahelyeinek védelme, új munkahelyek teremtése. Palkovics László ismertetése szerint az elmúlt másfél hónapban csaknem negyedmillió ember munkahelyét sikerült megvédeni a munkahelyvédelmi bértámogatás és a versenyképesség-növelő bértámogatási program keretén belül. Hozzátette, hogy áprilishoz képest májusban harmadával kevesebb új álláskeresőt regisztráltak. A munkahelyvédelmi bértámogatásban részesült 125 ezer munkavállaló mellett a kutatás-fejlesztési munkakörben dolgozók után járó kedvezményre több mint 10 ezer munkavállalóra érkezett be kérelem.

Bács-Kiskun megyében eddig a kormány 6500 munkavállalónak segített munkahelye megőrzésében. A cégek talpon maradása érdekében a teljes vállalati szektor likviditását biztosítják a hitel-, garancia- és tőkeprogramokkal. A vállalkozások ezen felül mindössze 0,1 százalékos kamattal, 9 havi bérre, 2 éves futamidejű munkahelymegtartó hitelt is kérhetnek.

Kiss István a HUNENT Zrt. igazgatósági elnöke

A kormány gyors, hatékony intézkedéseinek köszönhetően Bács-Kiskun megyében 534 céget és 6560 munkahelyet sikerült megmenteni. Térségünkből a Hunent Zrt. kapott támogatást, mely vállalkozást a koronavírus mellett különösen sújtott a madárinfluenza járvány is. A nehézségek ellenére Kiss István a cég vezetője bizakodó és folyamatosan azon dolgozik, hogy a termelés újra a lehető legnagyobb kapacitásokon működjön tovább és megőrizze a munkavállalóit.

Bányai Gábor országgyűlési képviselő

szöveg: MTI/ fotók: Szilágyi Pál Ferenc

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük